3 augustus 2015

FAQ

Op deze pagina vindt u de FAQ (Frequently Asked Questions), of te wel de ‘meest gestelde vragen’ van MWRZ over maatschappelijk werk, ambulante begeleiding en psychische hulp .

Ik heb met spoed maatschappelijk werk nodig wat kortdurend is. Kan jij me helpen?
Nee. MWRZ is geen crsisdienst of  ‘algemeen maatschappelijk werk’. Algemeen maatschappelijk werk is hulp wat iedere gemeente vrijblijvend aanbiedt als voorliggende voorziening (zoals bijv. SMWO Goes of Maatschappelijk Werk Walcheren). Wanneer de hulpvraag complex is, of meer dan 3 tot 5 begeleidingsgesprekken vergt, dan kan men wellicht spreken van een maatwerkvoorziening. Hiervoor bent u bij MWRZ wél aan het goede adres. Samen inventariseren we uw situatie met uw hulpvragen en vragen we een WMO-indicatie bij de gemeente aan. Wellicht volgt dan het welbekende keukentafelgesprek. Na goedkeuring kan de begeleiding van start gaan.

Ik ben hetero. Kan MWRZ dan wel iets voor mij betekenen?
Natuurlijk! Ambulante begeleiding en roze hulpverlening zijn twee totaal verschillende pijlers. De ambulante begeleiding van MWRZ is voor iedereen. Het maakt niet uit wie of wat je bent. 

Wat is roze hulpverlening?
De roze hulpverlening is ingericht voor mensen die worstelen met hun geaardheid of gender. Ook kijkt MWRZ naar de mensen om de cliënt heen; het gezin en sociaal netwerk. Dit wordt ook wel ‘systeemgerichte aanpak’ genoemd. Voor meer informatie kunt u klikken op de button “roze hulpverlening” op de home-pagina.
 
Hoe wordt de kwaliteit van de professional gewaarborgd?
MWRZ is aangesloten bij ‘Registerplein’ (voormalig BAMw). ‘Registerplein’ betreft een kwaliteitsregister voor sociale professionals en is een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk. MWRZ staat geregistreerd onder relatienummer 461025318. De sociaal professionals die zijn geregistreerd, moeten verplicht bijscholen, zodat de professionals hun kwaliteit in het werk blijven verbeteren. Denk bijvoorbeeld ook aan een verklaring omtrent gedrag (VOG), een geldig HBO diploma met relevante werkervaring en bij- en nascholing binnen het vakgebied. Het Registerplein ziet toe op deze naleving en borgt op deze wijze de verbetering van kwaliteit.

Registerplein

BPSW

De maatschappelijk werker van MWRZ  is ook aangesloten bij BPSW (Beroepsvereniging voor Sociaal Werkers, voormalig NVMW) en werkt vanuit de beroepscode voor de maatschappelijk werker. Deze is door BPSW opgesteld om de kwaliteit en identiteit van het beroep hoog te houden. De beroepscode beschrijft de collectieve beroepsnormen voor het beroepsmatig handelen van de maatschappelijk werker.

Hoe worden de diensten die MWRZ levert gefinancierd?
De diensten die MWRZ levert, worden gefinancierd vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

– Zorg in Natura (ZIN). MWRZ is via SWVO en Porthos gecontracteerd met een groot aantal gemeenten in Zeeland. Dit betekent dat MWRZ op basis van een cliëntgebonden indicatie een vergoeding krijgt. De WMO-regeling geldt vanaf 18 jaar.

MWRZ BIEDT MAATSCHAPPELIJK WERK VOOR DE VOLGENDE GEMEENTEN:

– Gemeente Goes (Goes, Kloetinge, Kattendijke, Wolphaartsdijk, ’s-Heer Hendrikskinderen en ’s-Heer Arendskerke).
– Gemeente Reimerswaal (Yerseke, Kruiningen, Oostdijk, Krabbendijke, Rilland, Bath, Hansweert en Waarde).
– Gemeente Kapelle (Kapelle, Biezelinge, Wemeldinge en Schore).
– Gemeente Borsele (’s-Gravenpolder, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Baarland, Borssele, Driewegen, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke, Hoedekenskerke, Kwadendamme, Nieuwdorp, Nisse, Oudelande, Ovezande en Lewedorp).
– Gemeente Tholen (Tholen, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint-Annaland, Sint Maartensdijk, Sint Philipsland en Stavenisse).
– Gemeente Noord-Beveland (Kamperland, Kortgene, Colijnsplaat, Wissenkerke, Kats en Geersdijk).
– Gemeente Schouwen-Duiveland (Zierikzee, Burgh-Haamstede, Bruinisse, Nieuwerkerk, Oosterland, Renesse, Brouwershaven, Scharendijke, Kerkwerve, Dreischor, Noordgouwe, Zonnemaire, Ouwerkerk, Sirjansland, Ellemeet, Noordwelle en Serooskerke).
– Gemeente Veere (Koudekerke, Westkapelle, Oostkapelle, Serooskerke, Veere, Domburg, Aagtekerke, Zoutelande, Meliskerke, Grijpskerke, Vrouwenpolder, Biggekerke en Gapinge).
– Gemeente Vlissingen (Vlissingen, Oost-Souburg, West-Souburg, en Ritthem).
– Gemeente Middelburg (Middelburg, Arnemuiden, Nieuw- en Sint Joosland en Sint Laurens).

Ik heb geen klik met mijn maatschappelijk werker. Wat kan ik doen?
Maak dit te allen tijde bespreekbaar met uw begeleider. Een goede werkrelatie is altijd een wisselwerking. Ook voor MWRZ staat voorop dat een vertrouwensband met elkaar de basis is van een goede werkrelatie. U moet zich vertrouwd kunnen voelen. Indien het niet lukt om de relatie te verbeteren, zal MWRZ voor u zoeken naar een passende externe oplossing. Ook zal dit teruggekoppeld worden aan het WMO-loket van uw gemeente. U wordt uiteraard niet aan uw lot overgelaten. Er zal gezorgd worden voor een warme overdracht met uw nieuwe begeleider.

Wat kan ik doen als ik een klacht heb?
Omdat MWRZ een kleine organisatie is, is er geen interne klachtencommissie aanwezig. Uiteraard is MWRZ verplicht om de mogelijkheid aan de cliënt te geven, om een klacht in te dienen. Wanneer u een klacht heeft, is het volgende mogelijk:

  • Als eerste gaat u altijd in gesprek met uw woonbegeleider. Samen bespreekt u de strubbelingen of moeilijkheden van uw huidige traject. Meestal zal dit leiden tot een gezamenlijke oplossing. Indien dit voor u niet het gewenste resultaat geeft, kunt u een volgende stap ondernemen.
  • Een volgende stap is, een klacht indienen bij klachtenportaal Zorg te Enkhuizen. MWRZ is als zorgaanbieder aangesloten bij deze organisatie. Voor meer informatie: http://www.klachtenportaalzorg.nl

MWRZ staat als volwaardig sociaal professional geregistreerd bij ‘Registerplein’ en BPSW. (zie ook “Hoe wordt de kwaliteit van de professional gewaarborgd?”) De BPSW biedt aan cliënten de mogelijkheid om een schriftelijke klacht in te dienen aan het College van Toezicht, een onafhankelijk tuchtcollege. Voor meer informatie: http://www.bpsw.nl

Ik ben maatschappelijk werker en zou graag meer willen weten over de LHBTI doelgroep. Wat voor tips heeft MWRZ voor mij?

Op de website van Movisie zijn er diverse gratis trainingen te volgen, waar je ook nog eens accreditatiepunten voor ontvangt! Kijk op www.movisieacademie.nl