Skip to main content

FAQ – Frequently Asked Questions

De meest gestelde vragen aan MWRZ.

Veel gestelde vragen

Op deze pagina vindt u de FAQ (Frequently Asked Questions), of te wel de ‘meest gestelde vragen’ aan MWRZ over ambulante begeleiding en psychosociale hulp.

ALGEMENE VRAGEN

Ik heb met spoed hulp nodig. Kan MWRZ mij helpen?

Nee. MWRZ is geen crsisdienst of  ‘algemeen maatschappelijk werk’. Algemeen maatschappelijk werk is hulp wat iedere gemeente vrijblijvend aanbiedt als voorliggende voorziening (zoals bijv. SMWO Goes of Maatschappelijk Werk Walcheren). Wanneer de hulpvraag complex is, of meer dan 3 tot 5 begeleidingsgesprekken vergt, dan kan men wellicht spreken van een maatwerkvoorziening. Hiervoor bent u bij MWRZ wél aan het goede adres. Samen inventariseren we uw situatie met uw hulpvragen en vragen we een WMO-indicatie bij de gemeente aan. Wellicht volgt dan het welbekende keukentafelgesprek. Na toekenning van de indicatie kan de begeleiding van start gaan.

Ik ben hetero. Kan MWRZ dan wel iets voor mij betekenen?

Ja natuurlijk! Ambulante begeleiding en roze hulpverlening zijn twee verschillende pijlers. De ambulante begeleiding van MWRZ is er voor iedereen. Het maakt niet uit wie of wat je bent!

Moet ik de hulp van MWRZ zelf betalen?

MWRZ levert diensten via WMO, Jeugdwet en PGB. Dit wordt vergoed door de gemeente. Er is hiervoor een eigen bijdrage van €19,00, welke geheven wordt door CAK. De CAK-bijdrage is vastgesteld door de landelijke overheid.

Wanneer MWRZ diensten rechtstreeks aan de klant levert, bijvoorbeeld het traject Breinkennis, worden de kosten rechtstreeks aan de klant gefactureerd.

MWRZ is gecontracteerd via WMO bij de volgende gemeenten:

  • Gemeente Goes (Goes, Kloetinge, Kattendijke, Wolphaartsdijk, ‘s-Heer Hendrikskinderen en ‘s-Heer Arendskerke).
  • Gemeente Reimerswaal (Yerseke, Kruiningen, Oostdijk, Krabbendijke, Rilland, Bath, Hansweert en Waarde).
  • Gemeente Kapelle (Kapelle, Biezelinge, Wemeldinge en Schore).
  • Gemeente Borsele (‘s-Gravenpolder, ‘s-Heerenhoek, Heinkenszand, Baarland, Borssele, Driewegen, Ellewoutsdijk, ‘s-Heer Abtskerke, Hoedekenskerke, Kwadendamme, Nieuwdorp, Nisse, Oudelande, Ovezande en Lewedorp).
  • Gemeente Tholen (Tholen, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint-Annaland, Sint Maartensdijk, Sint Philipsland en Stavenisse).
  • Gemeente Noord-Beveland (Kamperland, Kortgene, Colijnsplaat, Wissenkerke, Kats en Geersdijk).
  • Gemeente Schouwen-Duiveland (Zierikzee, Burgh-Haamstede, Bruinisse, Nieuwerkerk, Oosterland, Renesse, Brouwershaven, Scharendijke, Kerkwerve, Dreischor, Noordgouwe, Zonnemaire, Ouwerkerk, Sirjansland, Ellemeet, Noordwelle en Serooskerke).
  • Gemeente Veere (Koudekerke, Westkapelle, Oostkapelle, Serooskerke, Veere, Domburg, Aagtekerke, Zoutelande, Meliskerke, Grijpskerke, Vrouwenpolder, Biggekerke en Gapinge).
  • Gemeente Vlissingen (Vlissingen, Oost-Souburg, West-Souburg, en Ritthem).
  • Gemeente Middelburg (Middelburg, Arnemuiden, Nieuw- en Sint Joosland en Sint Laurens).

Voor doorverwijzers / gemeenten

Is de hulp van MWRZ begeleiding of behandeling?

Regelmatig komt de terugkerende vraag, of de hulp van MWRZ valt onder begeleiding of behandeling. Vaak is de achterliggende reden een financiële factor. (wie betaalt)?

Het antwoord is: hulp van MWRZ valt onder begeleiding. Om hierin duidelijkheid te geven is d.m.v. deskresearch het volgende geformuleerd en samengevat;

‘Begeleiding’ valt tussen ‘behandeling’ en ‘zorg’ in. Het is niet zwart-wit uit te leggen, maar kent verschillende grijstinten, samengevat is het verschil duidelijker te maken in onderstaand overzicht.

Behandeling:

  • Medische aanpak
  • Probleem oplossen/hanteerbaar maken
  • Gericht op herstel en/of genezing.
  • Stabiliseren/hanteerbaar maken van probleem of aandoening
  • Er wordt gebruik gemaakt van therapieën als aanpak van behandeling.
  • Wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Begeleiding (van MWRZ):

  • Aanleren en oefenen van nieuwe vaardigheden.
  • Bevorderen, behouden en compenseren.
  • Bieden van ondersteuning.
  • Verbeteren en ontwikkelen en stabiliseren van zelfredzaamheid.
  • Leren omgaan met
  • Leerproces met doel en eindpunt.
  • Leren om mogelijkheden optimaal te benutten.
  • Wordt vergoed door de gemeente.

Vanaf welke leeftijd kan MWRZ hulp bieden aan cliënten?

MWRZ biedt hulp aan personen vanaf 18 jaar. De hulp wordt vergoed via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente, of kan door de persoon zelf worden bekostigd. (bijv. het breinkennistraject).

Met uitzondering kan via de gemeente een maatwerkvoorziening afgegeven worden voor LHBTI-hulp aan jongeren vanaf 16 jaar. Overleg eerst met de gemeente of CJG Centrum voor Jeugd&Gezin, omdat deze niet verplicht is om deze vergoedingsconstructie te bieden. Voor personen jonger dan 16 jaar wordt doorverwezen naar de landelijke genderpoli’s. MWRZ heeft niet de expertise in huis die nodig is voor begeleiding aan kinderen.

Ik ben professional en zou graag meer willen weten over de LHBTI doelgroep. Wat voor tips heeft MWRZ voor mij?

Kijk eens onder het kopje Roze Hulpverlening –> voor professionals. Op deze website vind u wat u nodig heeft.

Op de website van Movisie zijn diverse gratis trainingen te volgen, waar je ook nog eens accreditatiepunten voor ontvangt! Kijk op  www.movisieacademie.nl

Ook is er veel informatie te vinden op de website  www.iedereenisanders.nl

Hoe wordt de kwaliteit van de professional van MWRZ gewaarborgd?

De professional bij MWRZ is geregistreerd bij ‘ Registerplein ‘ en/of ‘ SKJeugd ‘. Registerplein en SKJeugd zijn kwaliteitsregisters voor sociale (jeugd)professionals en zijn beiden onafhankelijke kwaliteitskeurmerken. 

De sociaal professionals die zijn geregistreerd, zijn verplicht zich bij te scholen, zodat de professionals hun kwaliteit in het werk blijven verbeteren. Denk bijvoorbeeld een verklaring omtrent gedrag (VOG), een geldige HBO-diploma met ook relevante bij- en nascholing. Het Registerplein en SKJeugd ziet hier op toe en borgt op deze wijze de (verbetering van) kwaliteit.

Hoe is bij MWRZ de WKKGZ gewaarborgd?

Omdat MWRZ een kleinschalige zorgaanbieder is, is er geen klachtencommissie aanwezig. Uiteraard is MWRZ verplicht om de mogelijkheid aan de cliënt te geven, om een ​​klacht in te dienen. Wanneer u een klacht heeft, is het volgende mogelijk:

  • Als eerste gaat u altijd in gesprek met de hulpverlener zelf. Samen bespreekt u de strubbelingen of verzoeken van uw huidige traject. Meestal zal dit leiden tot een oplossing. Indien dit voor u niet het gewenste resultaat geeft, kunt u een volgende stap ondernemen.
  • Een volgende stap kan zijn, om een ​​klacht in te dienen bij klachtenportaal Zorg te Enkhuizen. MWRZ is als zorgaanbieder aangesloten bij deze organisatie. Voor meer informatie:  http://www.klachtenportaalzorg.nl

De medewerkers van MWRZ staan ​​als volwaardig sociaal professioneel geregistreerd bij ‘Registerplein’, SKJeugd en BPSW. Ook is er de mogelijkheid om een ​​​​schriftelijke klacht in te dienen aan de Raad van Toezicht, een onafhankelijk tuchtcollege. Voor meer informatie:  http://www.bpsw.nl

© 2022 MWRZ. Alle rechten voorbehouden

registerplein-white skj-white BPSW-white