Skip to main content

Je mag jezelf zijn

Transgender zorg

WAT IS TRANSGENDER ZORG?

Transgender zorg is zorg die is gericht op mensen die niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte zijn toegewezen. Transgender zorg kan fysieke en mentale gezondheidszorg omvatten, evenals sociale ondersteuning.

Transgenderzorg is bedoeld om te helpen bij het aanpassen van het uiterlijk en gedrag aan de genderidentiteit, zodat deze beter overeenkomt met hoe je je voelt. Transgenderzorg is een heel brede term en kan alles omvatten van mentale gezondheidszorg tot chirurgie.

VOOR WIE IS TRANSGENDER ZORG?

Mensen die transgender zorg nodig hebben, identificeren zich niet met het geslacht dat ze bij hun geboorte zijn toegewezen. Sommige mensen weten al van jongs af aan dat ze niet het geslacht identificeren dat ze zijn toegewezen, terwijl anderen dit later in het leven ontdekken. Dit kan iedereen zijn, ongeacht leeftijd, ras of etniciteit.

Transgender zorg is niet alleen bedoeld voor mensen die chirurgie willen ondergaan om hun uiterlijk aan te passen. Het kan ook bedoeld zijn voor mensen die geen fysieke aanpassingen aan hun lichaam willen maken, maar wel hun kleding of voorkomen willen aanpassen. Transgender zorg kan ook bedoeld zijn voor mensen die sociale ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld om te helpen met het aanpassen van hun paspoort of andere officiële documenten. Daarnaast kan transgenderzorg ook bestaan uit ambulante begeleiding of psychosociale hulpverlening.

Iedereen die transgender zorg nodig heeft, zal een unieke reis maken. Het is belangrijk om een zorgverlener te vinden die je vertrouwt en die ervaring heeft met transgenderzorg.

Zorg ervoor dat je een zorgverlener kiest die:

  • Een goede kennis heeft van transgenderzorg;
  • Vertrouwd voelt;
  • Respectvol is naar je toe;
  • Iemand is die je vertrouwt.

HERKEN JIJ HET VOLGENDE?

Worstel je met eenzaamheid, een negatief zelfbeeld, somberheid of depressieve gevoelens?

Het is belangrijk om ondersteuning te hebben van mensen die je vertrouwt, zoals familie of vrienden. MWRZ kan je helpen om een netwerk op te bouwen van mensen die je kunnen ondersteunen tijdens je transgenderzorgreis. Transgender zorg vanuit MWRZ kan helpen om jezelf (beter) te accepteren, zelfvertrouwen op te bouwen en een positievere kijk op het leven te krijgen. Je mag jezelf zijn.

Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak. Wij staan graag voor je klaar.

Neem contact op

Over MWRZ

Diversiteit is er in alle soorten en maten. Je mag jezelf zijn. De hulpverlening staat positief tegenover een roze leeftstijl en heeft tevens de kennis dat een andere geaardheid en/of identiteit hebben, invloed kan hebben op iemands (psychisch) handelen.

Voor MWRZ is de roze hulpverlening een belangrijk speerpunt en is de expertise op dit vlak groot. Rondom het thema homoseksualiteit en genderdysforie (LHBTI +) is MWRZ de enige zorgaanbieder voor individuele professionele hulpverlening in Zeeland. Als jij hulp zoekt, neem dan contact op met MWRZ, zodat we kunnen kijken of de hulp passend voor jou is.

Veelgestelde vragen

Wat is transgender zorg?

Transgenderzorg is een heel brede term en kan alles omvatten van mentale gezondheidszorg tot chirurgie.

Wat is genderdysforie?

Genderdysforie is een aandoening waarbij iemand zich niet prettig voelt in het lichaam dat hij of zij heeft. Dit kan leiden tot een verlangen om het uiterlijk en/of gedrag aan te passen zodat deze beter overeenkomt met hoe je je voelt.

Wat kost transgender zorg?

De kosten voor transgender zorg zijn afhankelijk van wat je precies nodig hebt. Sommige mensen hebben sociale ondersteuning nodig, bijvoorbeeld om te helpen met het aanpassen van hun paspoort of andere officiële documenten. Anderen hebben mentale gezondheidszorg nodig, zoals behandeling voor depressie of angst. Sommige mensen willen chirurgie of andere fysieke aanpassingen aan hun lichaam.

Hoe vind ik de juiste transgender zorg?

Het kan moeilijk zijn om te bepalen welke transgender zorg je nodig hebt of waar je moet beginnen. MWRZ kan helpen bij het bepalen welke zorg het beste bij je past. Neem contact met ons op om een afspraak te maken. Wij helpen je snel en discreet verder.

Hoe weet ik of ik transgender ben?

Transgender is een brede term die veel verschillende mensen omvat. Er is geen ‘juiste’ manier om transgender te zijn of het te weten. Als je denkt dat je transgender bent, is het belangrijk om naar je gevoelens te luisteren en de hulp in te winnen van een professional die je kan helpen om te bepalen wat het beste voor jou is.

Hoe kom ik aan transgender hulp?

MWRZ is de enige zorgaanbieder voor individuele professionele hulpverlening in Zeeland. Wij bieden sociale ondersteuning en mentale gezondheidszorg aan mensen met een transgender identiteit. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Is transgender zorg geschikt voor iedereen?

Transgender zorg is geschikt voor iedereen die denkt dat ze hier baat bij kan hebben. Het is belangrijk om een zorgverlener te kiezen die je vertrouwt en die ervaring heeft met transgenderzorg.

Ervaringsverhalen

“Van nature ben ik geneigd om mezelf terug te trekken in mijn eigen wereld. Johan helpt mij om de realiteit onder ogen te zien op diverse gebieden in mijn leven. Ik voel me serieus genomen. Johan heeft een groot inlevingsvermogen en de begeleiding is erg persoonlijk. Het fijne in werken met Johan is, dat we ook andere dingen doen, zoals een gesprek tijdens een ronde lopen, het inzetten van een methodisch spel of andere leuke ideeën.”

A19 jaar

Ik ben lange tijd op zoek geweest naar hulp i.v.m. genderdysforie en was specifiek op zoek naar Roze Hulpverlening. Het gendertraject in het ziekenhuis stagneerde en ik had het idee dat ik niet serieus genomen werd. Sinds ik begeleiding heb, gaat Johan met mij mee naar het ziekenhuis, waardoor er goede afspraken gemaakt worden met de psychologen en artsen. Johan kijkt en helpt mee om de afspraken na te komen. Soms zijn er afspraken waar ik liever geen tijd in steek. Johan probeert mij dan te motiveren, zodat het toch gebeurt. Als ik het niet doe, respecteert hij dit en wijst mij dan op mijn eigen verantwoordelijkheid. Zonder de hulp van Johan was ik nog niet zo ver gekomen. Johan en ik spreken elke week af. Hij is begrijpend, rustig, nieuwsgierig en erg vrolijk. Ik kan alles bij hem kwijt.

M25 jaar

© 2022 MWRZ. Alle rechten voorbehouden

registerplein-white skj-white BPSW-white